(For the English version click here )
Vind je het onderzoek op onze website interessant? Meld je dan aan als proefpersoon!
Om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen, zijn we afhankelijk van vrijwilligers die als proefpersoon aan onze experimenten meedoen. Voor ons onderzoek observeren we in een experiment hoe mensen verschillende taalkundige taken uitvoeren en wat de invloed daarvan is op de hersenactiviteit. Onze experimenten zijn ongevaarlijk en niet-invasief (we meten aan het lichaamsoppervlak).
Ons Neurobiology of Language lab doet onderzoek in twee verschillende instituten, het op taal georienteerde Max Planck en het op hersenonderzoek gerichte Donders.
Inschijven als proefpersoon bij Max Planck
Wil je graag proefpersoon zijn bij het Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek. Schrijf je in als proefpersoon via deze link: https://www.mpi.nl/page/doe-mee
Je hoeft niet hoog opgeleid te zijn, of meerdere talen te kunnen spreken. Wel dien je 18 jaar of ouder te zijn. Het meeste onderzoek wordt gedaan bij mensen met Nederlands als moedertaal, maar soms zoeken we mensen die andere talen vloeiend spreken. Het registratieformulier is op dit moment alleen beschikbaar in het Nederlands.
Inschrijven als proefpersoon bij Donders
Wij doen ook experimenten bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. Daar wordt een andere proefpersonendatabase gebruikt dan het Max Planck, namelijk SONA. Je kunt je inschrijven via deze link: https://www.ru.nl/donders/vm-site/proefpersonen/engelse-versies-centers/participants/
Je moet ouder dan 16 jaar zijn. De inschrijving kan in het Engels of Nederlands gedaan worden.
We hebben de volgende labs beschikbaar waar verschillende soorten experimenten worden uitgevoerd:

MPI Labs
Online experimenten
Je kunt ook thuis achter uw computer deelnemen aan online gedragsexperimenten, als je niet naar ons toe wilt komen. Hieronder zie je screenshots van een experiment waarbij je een vreemde taal moet leren. We hebben ook vaak geheugentaken in onze online experimenten.


Lab voor gedragsexperimenten

Bij MPI hebben we zes geluidsdichte cabines voor gedragsexperimenten, die uitgerust zijn met een monitor en toetsenbord, microfoon en koptelefoon en een kastje met drukknoppen. Hier voeren we verschillende experimenten uit op de computers. Zo kun je worden gevraagd om zinnen te lezen of te beluisteren en een reactie te geven met behulp van het toetsenbord of door in de microfoon te spreken. We hebben ook gebarenlabs waar bewegingen van deelnemers worden gefilmd.
Virtual Reality lab
Omdat je in het dagelijks leven meestal niet in een geluiddichte cabine zit, hebben we ook een Virtual Reality (VR) lab bij het MPI. In het VR-lab hebben we zowel een VR-ruimte, een CAVE genaamd, als een VR apparaat dat je op je hoofd draagt (een oculus rift). Hiermee kunnen experimenten worden gedaan in verschillende realistische, driedimensionale omgevingen, gegenereerd door de computer. In de CAVE draag je een speciale bril om de virtuele omgevingen in 3D te zien. De VR-bril is voorzien van zilveren, reflecterende bollen aan de zijkanten, zodat de positie van je hoofd kan worden gevolgd. De 3D-beelden kunnen updaten op basis van de positie van je hoofd in de CAVE. Een virtueel persoon zal het experiment aan je uitleggen.

EEG

De informatieoverdracht in het centrale zenuwstelsel vindt onder andere plaats door middel van elektrische activiteit van de zenuwcellen. Het is mogelijk om de continue elektrische activiteit van de hersenen te meten met behulp van elektroden die in een soort ‘badmuts’ op het hoofd worden bevestigd. Het resultaat van een dergelijke meting wordt een Electro-Encephalo-Gram genoemd, kortweg aangeduid als EEG. Omdat de signalen die worden gemeten erg klein zijn, is het van belang dat stoorsignalen afkomstig uit de omgeving worden tegengehouden. De EEG meting gebeurt dan ook in een speciale afgeschermde kamer.
Als je deel neemt aan een EEG experiment, dan beginnen we met het plaatsen van de elektrode-cap, een soort badmuts, op je hoofd. We plaatsen een kleine hoeveelheid elektrodegel tussen elke elektrode en je hoofdhuid. De gel helpt de elektrische stroom van de hoofdhuid naar de elektroden te geleiden. Na het experiment wordt de elektrodekap verwijderd en krijg je de gelegenheid om de elektrodegel uit je haar te spoelen.
Eye Tracking

MPI heeft ook eye-tracking apparatuur in de experiment ruimtes. Hiermee wordt de oogbewegingen van de proefpersonen gemeten om zo de visuele aandacht te bepalen. De eye tracker wordt dan op het hoofd van de proefpersoon geplaatst. We hebben ook draagbare eyetrackers die tijdens veldwerk gebruikt kunnen worden.

Donders Lab
Wij voeren ook experimenten uit bij het Donders Instituut, Centre for Cognitive Neuroimaging. Daar bevinden zich de volgende labs:
fMRI

Functionele MRI-experimenten (Magnetic Resonance Imaging) worden uitgevoerd in de 1.5, 3 en 7 Tesla-scanners. fMRI meet hersenactiviteit door veranderingen te detecteren die verband houden met de bloedstroom. Er wordt een 3D-afbeelding van de hersenen gemaakt die laat zien waar hersenactiviteit plaatsvindt in de hersenen. Wanneer een gebied van de hersenen in gebruik is, neemt ook de bloedstroom naar dat gebied toe. In tegenstelling tot MRI, die alleen de locatie en grootte van een orgaan laat zien, kan fMRI worden gebruikt om de locatie van hersenactiviteit te bepalen.
Tijdens een MRI wordt je gevraagd om heel stil in de scanner te blijven liggen. De scanner kan erg luidruchtig zijn, dus je krijgt oordopjes ter bescherming van je gehoor. Tijdens een fMRI kan je ook gevraagd worden om een taak uit te voeren, zoals een lees- of luistertaak. Een groot voordeel van fMRI is dat deze onderzoekstechniek de patiënt nagenoeg niet belast en er een beeld van de hersenen in actieve toestand kan worden verkregen.
Omdat de MRI-scanner een zeer sterke magneet bevat, kun je niet meedoen als er metaal in je lichaam zit.
MEG

Magnetoencephalography (MEG) is een techniek waarmee hersenactiviteit in kaart kan worden gebracht. Sensoren, magnetometers genaamd, meten de magnetische velden die van nature ontstaan door hersenactiviteit. MEG wordt onder meer gebruikt om perceptie in de hersenen en cognitieve processen te bestuderen, de functies van specifieke hersengebieden te bepalen en voor neurofeedback. Omdat de MEG-sensoren erg gevoelig zijn voor veranderingen in het magnetische veld, bevindt de MEG-scanner zich in een magnetisch afgeschermde ruimte. Je wordt gevraagd om metalen voorwerpen, die je draagt, uit te doen voordat je de magnetisch afgeschermde kamer binnengaat. Vervolgens wordt je gevraagd om met uw hoofd in de MEG-helm te zitten tijdens het MEG experiment. De helm is aan de binnenkant van glad plastic en in tegenstelling tot EEG hoeven we geen gel tussen je hoofd en de helm te plaatsen.