Geschreven door: Evelien Heyselaar
Aangepast door: Monique Flecken

Heel veel mensen vinden de wetenschap erg interessant, ze kijken er documentaires over op vrijdagavond, ze lezen enthousiast artikelen in de krant, ze zetten de radio ietsje harder in de auto. Maar ben je eigenlijk wel goed genoeg op de hoogte van de feiten? En maakt dat eigenlijk wat uit?

evelien_template_bwDit is een thema waar ik erg gepassioneerd over ben. Als wetenschapper ben ik al sinds mijn bachelor studie bezig met het leren en begrijpen van feiten over onze hersenen. En zelfs toen al merkte ik dat veel mensen dingen over ons brein geloofden die niet waar zijn. Een goed voorbeeld is dat veel mensen geloven dat onze hersenen uit twee gescheiden helften bestaan. Een helft zou worden gebruikt voor creativiteit, en de andere helft gebruik je om logisch na te denken. Helaas is dat helemaal niet waar. Vroeger dacht men inderdaad dat dit de waarheid was. En zoals met iedere theorie, gingen wetenschappers onderzoeken of dit waar was of niet. En ze kwamen er al snel achter dat ons brein niet zo werkt. Kortom: Wetenschappers weten dit al heeeel lang maar veel niet-wetenschappers zijn hier niet van op de hoogte. Het is een mooi verhaal; ik kom nog steeds weleens een quiz op mijn facebook feed tegen die checkt met welke helft van mijn brein ik het meeste denk. En wat maakt het eigenlijk ook uit? Wat is er gevaarlijk aan om zo’n verhaaltje te geloven?

class_brain
Originele foto door: ClkerFreeVectorImages en OpenClipartVectors

Heel veel, eigenlijk. Scholen in Engeland hebben twee jaar geleden andere lesprogramma’s gemaakt voor kinderen die met hun linker- hersenhelft denken, en voor kinderen die met hun rechterhelft denken. Dus dit fabeltje van een gescheiden brein gaat straks bepalen op welke scholen onze kinderen terecht komen, wat ze leren en hoe ze dat leren. Dit heeft dus al een sterke invloed op de toekomst van onze kinderen. Een ander, nog drastischer voorbeeld, is de opwarming van de aarde, en hoe heel veel politici daar niet in geloven. Maar dit is een kwestie waar jullie waarschijnlijk al vaker over  hebben gehoord, dus ik ga er hier niet verder op in. Het cruciale probleem is dat sommige wetenschappers hier niet in geloven, en dat er daardoor ook niet veel/genoeg aan gedaan wordt. Volgens sommige wetenschappers is het zelfs al te laat voor onze planeet…

Scholen in Engeland hebben twee jaar geleden andere lesprogramma’s gemaakt voor kinderen die met hun linker- hersenhelft denken, en voor kinderen die met hun rechterhelft denken.

Onderzoekers doen hun best om mensen te informeren over wat we wel en niet weten of hebben ontdekt. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook deze website opgezet, zodat jullie tenminste de juiste feiten lezen over het talige brein. Want je komt overal verhalen tegen, zelfs in de krant, op de radio of op de televisie, die niet compleet waarheidsgetrouw zijn.  Wij doen ons best om jullie de waarheid te vertellen, maar wees altijd nieuwsgierig! Als je een verhaal hoort of leest, neem het niet zomaar aan. Ga bijvoorbeeld online en gebruik Google om meer informatie te achterhalen voordat je iets aanneemt als feit.

Dat is ook voor ons wetenschappers het belangrijkst: blijf nieuwsgierig, dubbel-check alles. En nog belangrijker, geef het door aan je vrienden en familie! Jullie lezen deze blog, dus dit betekent dat jullie al nieuwsgieriger zijn dan de gemiddelde persoon. Als zij iets zeggen waarvan je weet dat het niet de waarheid is, zeg er dan iets van! Want als jij ooit in de positie bent om een belangrijke beslissing te maken, dan wil je het wel baseren op feiten en niet op roddels.

Blijf nieuwsgierig, dubbel-check alles.

 

Featured image door: wikimedia

Advertenties