Wanneer je een boek leest terwijl je ook naar muziek luistert, houdt je brein die twee taken niet netjes uit elkaar. In een nieuw paper laat Richard zien dat er een hersengebied is dat taal en muziek tegelijkertijd kan verwerken. Dit hersengebied zou ons een hoop kunnen vertellen over wat taal en muziek met elkaar delen.

Richard_BrocaHet hersengebied dat rood is gemaakt in het plaatje hierboven heet het gebied van Broca. Sinds de 19e eeuw wordt dit gebied geassocieerd met taalproductie. Moderne theorieën, echter, veronderstellen dat het gebied van Broca verantwoordelijk is voor het combineren van individuele elementen (zoals woorden) tot grotere eenheden (zoals zinnen). Dit is natuurlijk nodig om taal te kunnen produceren, maar waarschijnlijk ook voor andere taken. In zijn meest recente publicatie laat Richard bewijs zien dat dit gebied niet alleen actief is bij het combineren van woorden tot zinnen, maar ook voor het combineren van tonen tot melodieën (Kunert et al., 2015).

De bevindingen verklaren ook resultaten van andere studies: als het gebied van Broca verantwoordelijk is voor het verwerken van muziek zowel als taal, zou dat betekenen dat wanneer er een moeilijke muzikale stimulus verwerkt moet worden, er minder cognitieve capaciteit overblijft voor een talige taak. Dit zou je dan moeten kunnen zien aan de prestaties van proefpersonen op talige taken. Zoals Richard in een eerdere post op deze website al schreef, is dit inderdaad wat we zien in verschillende gedragsexperimenten.

Deze studie heeft een klein beetje bijgedragen tot het oplossen van een hele grote puzzel: hoe je brein allerlei verschillende taken kan uitvoeren. In plaats van dat alle taken door verschillende hersengebieden gedaan worden, lijkt het zo te zijn dat één hersengebied verschillende taken kan uitvoeren, mits ze enigszins met elkaar overeen komen. Voor het gebied van Broca is die overeenkomst waarschijnlijk het combineren van losse elementen tot complexere eenheden met een interne structuur. Dat gebeurt niet alleen in taal, maar ook in muziek,en misschien nog wel in veel meer domeinen.

Deze post is vrij vertaald door Lotte Schoot. Lees de originele post (in het Engels geschreven) op Richards blog.

Advertenties