Van 4 tot en met 8 november vindt InScience (www.insciencefestival.nl) plaats in Nijmegen: een internationaal filmfestival over wetenschap. InScience is het eerste filmfestival over wetenschap in Nederland en zal vanaf nu elk jaar gehouden worden.

InScienceVijf dagen lang zijn er wetenschapsfilms uit binnen- en buitenland te zien, spreken filmmakers en wetenschappers over wetenschappelijke ontwikkelingen en kun je kijken naar een uitgebreide kunstexpositie met interactieve installaties en performances. Volgens Peter Hagoort, bestuursvoorzitter van het filmfestival, is dit een unieke manier om wetenschap en kunst met elkaar in verband te brengen, en om geinteresseerden kennis te laten nemen van ontwikkelingen in de wetenschap.

Peter Hagoort is ook nog betrokken bij één van de films die op het festival vertoond zal worden. Deze film gaat over het leven van de Nederlandse filosoof Spinoza. In de film laat Peter aan de hand van beelden over het brein zien hoe actueel de gedachten van Spinoza over de vrije wil nog steeds zijn. De film wordt vertoond op donderdag 5 november, om 16:00 (LUX Nijmegen) en zal ook door Peter worden ingeleid. Tijdens de inleiding bespreekt Peter Spinoza’s visie op de vrije wil, en gaat hij in op hoe deze visie overeenkomt met moderne gedachten in de neurowetenschap.

Spinoza
Spinoza

Dezelfde avond wordt ook een filosofisch café georganiseerd (een samenwerking tussen InScience en Het Filosofisch Café Nijmegen). Peter Hagoort en Piet Steenbakkers, hoogleraar Spinoza-studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zullen hier filosoferen over hoe actueel een 17e-eeuwse filosoof nog kan zijn.

Kijk hier voor meer informatie over InScience en het uitgebreide programma!