Geschreven door: Evelien Heyselaar

Zoals al eerder te lezen was op deze website, was afgelopen zaterdag (27 juni 2015) de eerste open dag van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen. Van 10 tot 5 kon je vanalles te weten komen over over taal: van taalverwerking in de hersenen tot de verschillende talen die bestaan op de wereld. Je kon ook aan interactieve demonstraties meedoen: bijvoorbeeld in een virtuele wereld rondlopen of een ping-pong bal verplaatsen alleen maar door je gedachten erop te richten!

Het doel van de open dag was om de deuren openen voor iedereen die geïnteresseerd is in taalonderzoek, of gewoon nieuwsgierig is naar wat wij – onderzoekers – zoal doen de hele dag. Naast meedoen aan leuke testjes en demonstraties konden bezoekers dus ook vragen stellen over ons werk en waarom we eigenlijk doen wat we doen. Alle departementen hadden hun eigen stand met informatie over de highlights van hun onderzoek. Voor kinderen waren er ook leuke activiteiten georganiseerd: van het onderzoeken van aarbeien-DNA onder de microscoop tot het knutselen van neuronen met gekleurde klei. Als je een activiteit had voltooid, kreeg je een stempel. Als je alle stempels had verzameld kreeg je een heus Wetenschappers Diploma! Een fantastische manier om de jongere generatie enthousiast te maken over wetenschap en hoe cool dat eigenlijk is.

De dag was een groot succes: er liepen constant mensen binnen vanaf de opening totdat de deuren van het instituut weer dicht gingen. Misschien had dat ook iets te maken met de poffertjeskraam die buiten stond, waar mensen gratis poffertjes konden eten?

Als je de open dag gemist hebt, hou dan de website en de (lokale) kranten in de gaten: er komt volgend jaar vast weer een open dag!