Twee onderzoekers in de onderzoeksgroep van Peter Hagoort hebben dit jaar een prestigieuze Vidi-beurs gekregen: Roel Willems en Jan-Mathijs Schoffelen.

Deze beurzen worden jaarlijks toegekend door het NWO. Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers 5 jaar onderzoek doen. In deze Vidi-ronde dienden in totaal 509 onderzoekers een voorstel in, en daarvan zijn er slechts 87 gehonoreerd. En daarvan zijn er dus twee naar onderzoekers van Het Talige Brein gegaan! Gefeliciteerd, Roel en Jan-Mathijs!

Hieronder wat meer informatie over de projecten waaraan ze gaan werken.

Jan-MathJanMathijsijs:
Orkestratie van activiteit in de hersenen
Onze hersenen bestaan uit een netwerk van met elkaar verbonden gebieden, die elk een eigen functie hebben. Jan-Mathijs gaat onderzoeken hoe deze functionaliteit beïnvloed wordt door de communicatie tussen de hersengebieden.


Roel

Roel:
Waarom vinden we verhalen mooi?

Mensen houden van verhalen. Als we een verhaal lezen stellen we ons voor wat we lezen,en leven we mee met de hoofdpersonen. Mensen verschillen erg in welke verhalen ze mooi vinden. Roel’s onderzoek bestudeert hoe ons voorstellingsvermogen de waardering van verhalen beïnvloedt, en hoe dit verschilt tussen mensen.