428509_381510965299028_1743685557_nIrina Simanova promoveert aanstaande maandag 12 mei op haar proefschrift getiteld ‘In search of conceptual representations in the brain: towards mind-reading’. Waar heeft zij de afgelopen vier jaar onderzoek naar gedaan?

Wanneer je een bepaald object ziet (bijvoorbeeld een giraffe), of een woord hoort (‘giraffe’), worden de bijbehorende concepten in het ‘semantisch geheugen’ (‘giraffe’, ‘nek’, ‘dier’, ‘lang’, ‘dierentuin’ etc.) geactiveerd. Ik heb de neurale netwerken in de hersenen onderzocht die hierbij een rol spelen.

Door hersenactiviteit te analyseren, konden wij neurale patronen van semantische verwerking te bepalen. Deze patronen blijken betrokken te zijn bij zowel het waarnemen van objecten, bij het begrijpen van woorden, en ook bij taalproductie. Op basis van de hersenactiviteit kunnen we bijvoorbeeld zien of  proefpersonen op een bepaald moment aan dieren of aan gereedschappen denken.  Daarnaast hebben we ontdekt dat de semantische categorie van een nog te produceren woord voorspeld kan worden op basis het hersensignaal vlak voordat iemand daadwerkelijk begint te spreken.

Deze resultaten zijn bijzonder relevant voor het ontwikkelen van hulpmiddelen die hersensignalen in spraak kunnen omzetten, zogenaamde brain-computer-interfaces. Bovendien zijn deze resultaten een belangrijke aanwijzing voor de structuur van het semantisch geheugen in het menselijk brein.