'Music to my ears' by Stephanie
Music to my ears‘ by Stephanie

 

Sommige mensen zijn gevoeliger voor het verschil tussen klanken dan anderen. Muzikanten – en in het bijzonder dirigenten – kunnen gemakkelijk een verkeerde noot onderscheiden, zelfs als deze maar een klein beetje afwijkt. Mensen die vals zingen kunnen daarentegen de juiste noot helemaal niet vinden, hoe ze het ook proberen.

Deze variatie in gevoeligheid voor klanken vind je ook terug in spraak. Sommigen zijn beter in het herkennen van verschillende spraakklanken, zoals bijvoorbeeld logopedisten en coaches die helpen met het verminderen van een accent. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die beter zijn in het onderscheiden van klanken een grotere ‘gyrus van Heschl’ hebben. Dit is een gebied in het brein wat belangrijk is voor het verwerken van geluid. In de gyrus van Heschl ligt ook de primaire auditieve cortex, waardoor we kunnen horen.

Onderzoek suggereert dat de vorm en grootte van de gyrus van Heschl sterk erfelijk bepaald is. In mijn onderzoek bekijk ik genetisch materiaal om uit te vinden welke onderdelen van ons DNA gerelateerd zijn aan de vorm van de gyrus van Heschl. De resultaten van dit onderzoek kunnen bijdragen aan een antwoord op de vraag waarom sommigen van ons geboren worden met een ‘perfect gehoor’.

Gray730
‘Transverse temporal gyri’ is een andere naam voor de gyri van Heschl. Gray 730

Danchao Cai is promovenda in het Neurobiology of Language department van Peter Hagoort.

Advertenties