"Mont Ventoux 090927" by Muneaki
Mont Ventoux 090927” by Muneaki

Op 26 april 1336 beklimt de Italiaanse dichter Francesco Petrarca samen met zijn broer de Mont Ventoux. Het wordt een lange en moeizame tocht voor de dichter, die de kale top van de berg maar langzaam dichterbij ziet komen. Onderweg komt hij echter wel tot nieuwe inzichten en inspiratie voor zijn gedichten. Tijdens het lopen spreekt hij zichzelf toe en, vermoedelijk vanwege de discrepantie tussen wat zijn lichaam nog kan en wat zijn geest nog wil, concludeert hij dat “de bewegingen van het lichaam openlijk zichtbaar zijn, maar die van de geest onzichtbaar en verborgen”.

Recent onderzoek, nu bijna zeven eeuwen later, toont aan dat deze tegenstelling minder scherp is dan Petrarca dacht. De bewegingen van de geest, tegenwoordig ook wel intenties genoemd, kunnen vaak afgeleid worden uit de bewegingen die het lichaam maakt. Een recente studie van David Peeters en collega’s toont aan dat mensen, wanneer ze wijsbewegingen maken, de snelheid en duur van hun wijsbeweging aanpassen afhankelijk van of ze een communicatieve of niet-communicatieve intentie hebben. Met andere woorden: iemands intenties zitten niet enkel onzichtbaar en diep verborgen in het brein, maar kunnen ook worden afgeleid uit de specifieke bewegingen die iemand maakt.

Peeters presenteerde zijn bevindingen tijdens The Annual Meeting of the Cognitive Science Society in Berlijn en het onderzoek is online beschikbaar.

David Peeters is promovendus in het Neurobiology of Language department van Peter Hagoort. Hij werkte mee aan de Taalcanon en doet ook onderzoek met behulp van smartphone apps.

Advertenties