'Facebook Connections' by  Michael Coghlan
Facebook Connections‘ by Michael Coghlan

We zijn meer met elkaar verbonden dan ooit tevoren in de geschiedenis van onze planeet. Communicatie is een van de sleutels tot dit wereldwijde sociale supernetwerk. Groepen individuen hebben bijna overal ter wereld de mogelijkheid om informatie onmiddelijk te delen met de rest van de wereld. Ons vermogen om taal te gebruiken vormt een van de fundamenten van deze communicatie op grote schaal.

Het menselijk brein is ook een netwerk van groepen ‘individuen’ die informatie met elkaar delen, alleen zijn de groepen individuen hier populaties van hersencellen (neuronen). Communicatie tussen de groepen neuronen in dit netwerk vindt plaats met behulp van electrische impulsen. Deze electrische impulsen kunnen gezien worden als de ‘taal’ die gebruikt wordt voor communicatie in netwerken in het brein. Zoals in elk communicatienetwerk is het belangrijk dat de boodschap die verzonden wordt vanuit een bepaald gedeelte van het netwerk aankomt op de bedoelde bestemming en dan liefst ook nog met de correcte informatie. In ons brein, met bijna honderd miljard neuronen, is dit zeker geen gemakkelijke opdracht. Een manier waarop de hersenen hier toch in slagen, is door de boodschappen te verzenden in verschillende frequenties. Je kunt dit vergelijken met het gebruiken van verschillende frequenties bij radiozenders: 96.8 voor 3FM, en 98.9 voor Radio 1.

Ik ben geinteresseerd in hoe informatie verzonden wordt in netwerken van het brein en hoe deze netwerken samenwerken tijdens het verwerken van taal. Om de electrische en magnetische signalen van het brein te meten, gebruiken we electroencephalography (EEG) en magnetoencephalography (MEG). Die twee methoden meten respectievelijk de elektrische en magnetische activiteit van de hersenen. Op die manier proberen we te ontdekken hoe samenwerkende netwerken van neuronen in- en uitgeschakeld worden wanneer mensen aan het lezen zijn.

Probeer de volgende keer dat je het internet gebruikt om te communiceren met iemand aan de andere kant van de wereld eens stil te staan bij de enorme complexiteit die komt kijken bij het overbrengen van informatie. Niet alleen in de sociale netwerken zoals Facebook en Twitter, maar ook in de netwerken in de hersenen die je gebruikt voor het verwerken van taal.

Ashley Lewis is promovendus in het Neurobiology of Language department van Peter Hagoort.

 

Advertenties