julia2Julia Uddén heeft het onderzoek in haar proefschrift uitgebeeld in dans. Je kunt de video hier bekijken en vervolgens Julia’s uitleg hieronder lezen. De muziek is gemaakt door Julia Uddén onder de artiestennaam Schnelika.

In de video zie je een reeks van drie delen die wordt gedanst in meerdere variaties. De reeks bestaat telkens uit twee keer dezelfde beweging gevolgd door een derde afwijkende beweging (dus telkens “A”, “A”, en dan iets anders “B”). Als je magnetische pulsen naar een bepaald gebied in de hersenen (het gebied van Broca) zendt, verstoort dit de mechanismen die reeksen vormen. Oftewel: de reeks bewegingen van de dans is verstoord, het patroon is onderbroken.

De video is gebaseerd op Julia’s proefschrift ‘Language as structured sequences: a causal role for Broca’s region’ (Taal als gestructureerde reeksen: een causale rol voor het gebied van Broca). Het gebied van Broca is het bekendste taalgerelateerde gebied in de hersenen. In haar proefschrift toont Julia aan dat het gebied van Broca niet alleen belangrijk is voor taal- of spraakproductie, maar ook voor het begrijpen van patronen. Om precies te zijn is het gebied belangrijk voor het begrijpen van patronen in zowel taal, muziek als dans.

julia1Het apparaat dat je aan het begin van de video ziet, dat magnetische pulsen uitzendt, heeft ze gebruikt om te verstoren of te versterken hoe we patronen zien. Dit is belangrijk om te begrijpen wat de functie is van het gebied van Broca en hoe het brein taal, muziek en dans verwerkt.

Julia besloot dat ze hersenonderzoeker wilde worden toen ze op haar 15e een boek gelezen had over snel-lezen. ‘Ik wilde leren over deze snel-lees techniek zodat ik veel boeken kon lezen in een korte tijd. Daarnaast was ik ook bijzonder geinteresseerd in geheugen. Ik realiseerde me dat het brein een van de meest complexe objecten is in ons universum en dat de menselijke kennis over het brein nog steeds bijzonder beperkt is.’

Wat Julia zo enhousiast maakt over hersenonderzoek is dat het oude en nieuwe filosofische vragen behandelt. Bijvoorbeeld wat het betekent om menselijk te zijn, of welke van onze kenmerken aangeboren zijn en welke kenmerken worden bepaald door onze omgeving.  ‘Ik heb door mijn onderzoek geleerd dat zowel onze taal als de hersenen veel meer een exact, mechanisch systeem zijn dan ik had gedacht. Elke pauze, ieder woord dat gekozen wordt en ieder kuchje kan geanalyseerd worden en iets zeggen over de spreker waar je naar luistert. Op die manier kunnen we bedoelde en ook onbedoelde boodschappen uit onze omgeving begrijpen en als gevolg daarvan leren hoe we beter samen kunnen werken.

Julia Uddén is als post-doc werkzaam in het Neurobiology of Language department van Peter Hagoort

Advertenties