Logo-Taal_in_de_ReageerbuisMark Dingemanse en Sean Roberts, onze collega’s op het Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek, zijn bezig met een uniek experiment: taal in de reageerbuis.

Gek op cross-overs van kunst en wetenschap, muziek en experiment? Ik ook. Daarom organiseer ik met mijn collega’s Tessa Verhoef en Seán Roberts een experiment op het Discovery Festival in Amsterdam — hét festival voor interessante kruisbestuivingen, rare muziek, en nieuwe experimenten. Ons experiment is vermomd als game en, afgaand op de pilots die we al gedaan hebben, erg verslavend.

We noemen het “Taal in de reageerbuis” en dat nemen we vrij letterlijk. Proefpersonen krijgen van ons een tablet in handen gedrukt, een koptelefoon voor het geluid, en mogen via een app —een virtuele reageer-buis— met elkaar communiceren. En daar kunnen ze trouwens geen taal bij gebruiken die ze al kennen. Ze moeten dus from scratch een nieuwe taal bouwen — een minitaaltje dat evolueert over de duur van het experiment. Dat proces bestuderen wij om zo meer te leren over hoe taalevolutie werkt in echte talen.

De primeur is komende vrijdag op het Discovery Festival in Amsterdam. Een week later kun je ons vinden op het Weekend van de Wetenschap in het Universiteitsmuseum Utrecht. Zie taalindereageerbuis.nl voor meer informatie.

Bron: ideophone.org/taal-in-de-reageerbuis/

Advertenties