Victoria Koblenko is een van de veelzijdigste jonge actrices van Nederland. Op 13-jarige leeftijd kwam ze vanuit Oekraïne naar Nederland. Heeft ze daar voordeel van? En wat is een talenknobbel eigenlijk?

Twaalf jaar geleden debuteerde ze in GTST en sindsdien speelde ze tal van rollen in televisieseries en films. Toch heeft ze de taal waarin ze acteert pas op latere leeftijd geleerd. Op het gymnasium blonk ze uit in Latijn. En tegenwoordig spreekt ze ook vloeiend Engels, Duits en Frans. Is ze gewoon slim of heeft ze een buitengewoon talent voor talen? Is ze een andere persoon in een andere taal? Wat gebeurt er in haar brein als ze zoveel talen spreekt?

In deze aflevering van wetenschapsprogramma Pavlov komen verschillende wetenschappers aan het woord die deze vragen proberen te beantwoorden. Jolien Francken, promovenda in het Neurobiology of Language department van Peter Hagoort, is een van deze onderzoekers. Ze gaat in op de vraag of Victoria de wereld anders waarneemt doordat ze meerdere talen spreekt. Bijvoorbeeld, kan ze meer verschillende kleuren onderscheiden omdat Russisch haar moedertaal is?

Deze uitzending werd uitgezonden op donderdag 29 november 2012, 21.00, op Nederland 3.

Bron: wetenschap24.nl