
Wat is zó moeilijk dat na miljoenen jaren evolutie alleen mensen ertoe in staat zijn, zó makkelijk dat zelfs peuters er weinig moeite mee hebben en zó veelvoorkomend dat er geen cultuur bekend is waar het niet bestaat? Het gebruik van taal en muziek. Beide zijn universele menselijke eigenschappen. Maar ze zijn ook duidelijk verschillend, want het gebeurt eigenlijk nooit dat taal met muziek wordt verward. De vraag is: delen ze meer dan alleen een gemeenschappelijke geschiedenis?
Een manier om dit te onderzoeken is te kijken hoe de hersenen taal en muziek verwerken. Gebruikt het brein aparte mechanismen voor enerzijds taal en anderzijds muziek? Het antwoord is ja en nee. Nee, omdat we muziek horen met dezelfde oren als waarmee we gesproken taal horen, dus de eerste stappen in de verwerking ervan zijn waarschijnlijk hetzelfde. Ja, omdat de hersenen iets anders moeten doen om ervoor te zorgen dat taal en muziek zo duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Mijn onderzoek gaat precies hierover: het karakteriseren van de overeenkomsten en verschillen om deze twee unieke menselijke capaciteiten beter te begrijpen.
Richard Kunert is promovendus in het Neurobiology of Language department van Peter Hagoort. Recentelijk schreef hij een artikel voor een Duitse krant, wat hier te lezen is.
Geef een reactie